ProFilter Hungary Kft - professzionális vízkezelés -

Ipari és háztartási berendezések - értékesítés - szakszerviz-
 
   Főoldal      Információk      Mi a fordított ozmózis?

A fordított ozmózist elsősorban az ivóvízkezelés során alkalmazzák, ahol zárt technológiai rendszerben, nyomás alatt egy féligáteresztő rétegen (membránon) préselik át a már több lépcsőben előszűrt vizet. A fordított ozmózis során használt membrán vízáteresztő mérete 0,0001 mikron nagyságú, amely így kiszűri a tisztításra szánt vízben lévő szinte összes fizikai és kémiai szennyezőanyagot, valamint a biológiailag aktív szervezeteket is. Jelenleg ez a leghatékonyabb vízszűrési eljárás.

A fordított ozmózis technológiáját először NASA használta asztronauták ivóvíz ellátására (tisztítási hatásfoka miatt vizeletből és klímák kondenz vízéből tiszta ivóvíz-et készített) a haditengerészetnél használják a sós, szennyezett tengervízből történő ivóvíz előállítására, vegyi-biológiai-atom fegyverek által szennyezett víz tisztítására a szárazföldi egységeknél.

A nyugati világban régóta elterjedt, de ma már a Közel-Kelet tehetősebb országai is így nyerik ivóvizüket a tengerből, sőt, Magyarországon több cég palackozza, bébivízként is találkozhatunk áruházláncok polcain UV sterilizált RO ("visszapótolt ásványi anyagos") vízzel.

Ázsiában is megjelentek a palackozott RO (Reverse Osmosis) ivóvizek, magasabb áron értékesíthetők a szűretlen ásványvizeknél.

Ipari méretekben használják magyarországon is: sörgyárak, Ice-teák, Coca-cola, bébivizek, egyes vízautomaták...stb

A fordított ozmózis, az úgynevezett ultraszűrési technológiákhoz tartozik, és egyre jobban elterjed az ipari technológiák vízellátásában is, a vegyipari folyamatokban, a kazánok tápvíz ellátásában és a gyógyszeriparban a nagy tisztaságú víz biztosítása miatt.

 

Az RO(fordított ozmózis) berendezés működési elve:

A háromszoros (20 mikronos szűrő, szénszűrő, 1 mikronos szűrő) szűrt vizet a membránházba juttatjuk, és így a speciálisan szerelt, felcsévélt membránok közé jut. Itt a szennyezett víz kettéválik a következőkre:
Permeátum: a tiszta víz, mely a membránon átjutva nyomását veszítve, spirál alakban a központi csövön összegyűlve szabad kifolyással távozik a gyűjtőtartályba, vagy utó-szénszűrés és ásványi anyag visszapótlás után  a felszerelt csapon keresztül kiengedjük.
Koncentrátum: a membrán felületén palástirányban végigszaladó, szennyeződésben egyre nagyobb töménységű víz, a belépéskor tapasztalt nyomásértéken a membrán túloldalán távozik
A Reverz Ozmózis ivóvíz berendezés olyan szűrőrendszer, melynek nyílása 0,0001mikron   amely így kiszűri a tisztításra szánt vízben lévő szinte összes fizikai és kémiai szennyezőanyagot, valamint a biológiailag aktív szervezeteket is. A szűrőrendszer  nyílásai baktériumok nagyságrendjénél 1000-szer, a vírusokénál pedig 100-szor kisebbek, így azok a szűrőn keresztül nem tudnak átjutni, visszamaradnak és a koncentrátummal a lefolyón keresztül eltávoznak az ivóvízből.

 

Mit szűrhetünk ki a fordított ozmózissal?

 

Az ábrán kiválasztunk egy anyagot:   például erjesztőgomba sejteket, a Mikrométer sorban látjuk hogy 1mikrométernél biztosan nagyobbak, a Szétválasztás művelete sorban(alsó) az 1 mikrométert jelölő függőleges vonaltól jobbra láthatjuk a megfelelő technológiát: Részecske Szűrés, ami az összes 1mikrométeres vonaltól jobbra eső anyagot eltávolítja.

 

Ha például szűréssel szeretnénk vízből sugárzó anyagokat eltávolítani akkor 0.0001mikrométeres szűrőre lenne szükségünk.

A szétválasztás sorban látható: erre kizárólag a fordított ozmozis (Reverse Osmosis) technológia képes ami természetesen az Összes, táblázatban látható anyagot eltávolítja.Az eddigi tapasztalatok alapján 1-2 hetes fokozatos fogyasztás során mindenki megszokja a Reverse Osmosis víz ízét, az emberek kb: 2/3-a semmilyen különbséget nem érez az elején sem.

 

Kompromisszumos megoldás azoknak akik ragaszkodnak a vízben lévő ásványi anyagokhoz az eredeti összetételben és mennyiségben használják a Ultraszűrés technológiát 0,02mikrométeres lyukmérettel.

A kompromisszumot ebben az esetben a 0,02mikrométeres méretnél kisebb szennyezőanyagok vízben maradása jelenti

sugárzó anyagok, gyomirtók, rovarirtók, szintetikus festékanyagok, fém ionok, endotoxin, vírusok egy része.

 

Fél éves aktívszén előszűrő (felül) és 1éves aktívszén utószűrő metszeti fotója.

 


 


Eltávolítani valamely anyagot azonban nem csak pici lyukak segítségével lehet, igen nagy felületű szűrőben csapdába lehet ejteni anyagokat, erre az aktív szenet használják.

Aktív szén:

  • előállítás: fa, száraz lepárlása 900°C-on

  • fajlagos felülete 600-1700 m2/g

  • szemcseméret: 1-3 mm

  • vizes oldatokból apoláris szerves anyagok megkötésére alkalmazzák

Az alsó szűrő 300gr a felső 200gr súlyú.

 

Az aktív szén óriási felülete képes megkötni(csapdába ejteni) pl: Klórt, szerves szennyezőanyagokat.                                       Revesre Osmosis készülékeinkben 2 fokozat is található 1 az előszűrésben(fotón felső)  1 pedig az ozmózis szűrés után(fotón alsó).                         Ezen szűrők felülete hozzávetőleg 640000 négyzetméter, 800mX800m-es területet képzeljen el!

Az aktívszén előszűrőn kívül még 1db 20 mikrométeres és 1db 5 mikrométeres szűrő gondoskodik az értékes RO membrán védelméről.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
Hasonló termékeket forgalmazó cégek:
 
Tesztelje árainkat! Írja be a keresőmezőbe a keresett termék típusát vagy pl: vízionizátor, lúgos víz, háztartási lúgosító, vízlágyító, aquafilter, vízkő, fordított ozmózis, zuhanyszűrő!                                                                 Visszajelzését köszönettel fogadjuk!